Pieterr

PLEASE, PLEASE ME'S NUMBER ONE

Please, please me's number one-Pieter Spierenburg

Pieter Spierenburg
Please, please me's number one - Maatschappelijke Veranderingen Sinds De Jaren Zestig En Hun Weerslag Op Het Beeld Van Misdadigers En Slachtoffers

Dit is de afscheidsrede die ik in 2013 uitsprak aan de Erasmus Universiteit. Het was precies vijftig jaar na de doorbraak van de Beatles, die het beginpunt vormde van de jeugdcultuur van de fameuze jaren zestig. Dit essay brengt de belangrijkste sociale veranderingen in de Nederlandse samenleving gedurende de vijf decennia sinds 1963 in kaart. Vervolgens gaat het de weerslag na van die veranderingen op het beeld van misdadigers en slachtoffers. Terwijl wetsovertreders steeds negatiever werden bekeken, nam de sympathie van het publiek voor de slachtoffers van misdrijven juist toe.


---

DE VERBROKEN BETOVERING

DE VERBROKEN BETOVERING

Pieter Spierenburg
DE VERBROKEN BETOVERING - MENTALITEIT EN CULTUUR IN PREÏNDUSTRIEEL EUROPA

Dit boek verscheen tien jaar na de eerste druk als een grondig herziene uitgave waarin ook de meest recente literatuur was verwerkt. Het geeft een synthese van de ontwikkelingen in de "lagere" cultuur in Europa van de late middeleeuwen tot ongeveer 1800. Na de inleiding gaat het in deel een over de vestiging en bestrijding van het bewind der vaders in de middeleeuwen, volkscultuur en het leven in dorpen en buurten en de heksenvervolgingen. Deel twee, de lotgevallen van het lichaam, strekt zich uit tot de doodsbeleving, ziekte, waanzin en de behandeling daarvan en geweld en fysiek lijden en de seksualiteit. Het laatste deel concentreert zich op veranderingen rond het gezin en de overgang naar een industriële samenleving.


Lees meer...

ZWARTE SCHAPEN

Zwarte schapen

Pieter Spierenburg
Zwarte schapen - LOSBOLLEN, DRONKAARDS EN LEVENSGENIETERS IN ACHTTIENDE-EEUWSE BETERHUIZEN

Dit boek is gebaseerd op de rijke dossiers, samengesteld in de achttiende eeuw, over de zwarte schapen uit de middenklasse en hogere milieus die op verzoek van hun familieleden een tijdje werden opgesloten in privé-gevangenissen, de zogenoemde beterhuizen. Ze zaten daar omdat ze hun familie te schande hadden gemaakt door slecht gedrag of krankzinnigheid. Behalve dat je je vrijheid kwijt was, waren de betreffende instellingen vaak best aangenaam. Niet alle betrokkenen waren oprecht. Uit de dossiers komen ook machinaties door verwanten naar voren en dubieuze praktijken van rechtbanken die zelf het beheer hielden over de erfenis van een opgeslotene.


Lees meer...
1..10